10 nap Szputnyikkal Ausztriában

Évek óta járunk nyaranta túrázni a hegyekbe Ausztriába. Ez amolyan digitális detox nekünk, ami kitisztítja az agyunkat a melótól. Tavaly - 2020-ben a covid miatt kimaradt és nagyon megéreztük a hiányát, annak ellenére, hogy itthon is rengeteget túrázunk. Egyszerűen kell a hosszabb idejű teljes kiszakadás. Na de most 2021-ben is fel volt adva a lecke: Szputnyikkal vagyunk oltva, amit Ausztriában nem fogadnak el... Akkor hogyan induljunk el?

Rengeteg fejtörést okozott és böngésztük a netet ezerrel, de teljeskörű infót nem találtunk sehol. Jó akkor Szlovénia...- gondoltuk először, de aztán nem hagyott nyugodni, imádjuk Ausztriát és oda akartunk menni... Gondoltuk így hazatérve megosztjuk a hasznos infókat, hátha még most indul útnak valaki. 

Szóval, ha Szputnyikkal vagy oltva, akkor Ausztriában azok a szabályok érvényesek rád, mintha nem lennél beoltva. A határ átlépéshez vagy felmutatsz egy érvényes PCR vagy egy antigén tesztet vagy igazolod, hogy 3 hónapon belüli covid gyógyult vagy orvosi igazolással és a gyógyultság révén van elegendő anti test a szervezetedben. Fontos, hogy az igazolást az https://www.eeszt.gov.hu/oldalvalaszto.jsp  oldalról töltsd le angol nyelven, amin a QR kód szerepel. Így fog megfelelni az itthoni igazolásod az EU 3G szabálynak - geimpft = beoltva - getestet=tesztelt - genesen=gyógyult.

Ha gyógyult vagy és van róla + az antitestekről érvényes igazolásod 3 hónapon belüli, akkor azzal a teljes tartózkodás alatt megfelelsz a 3G szabálynak, nem lesz más teendőd. Ha viszont nincs ilyen, akkor jön egy kis kálvária:

Ha induláskor nem csinálsz itthon tesztet, akkor a határátlépés után 24 óra áll rendelkezésre, hogy ezt pótold Ausztriában. Ilyenkor célszerű rögtön a teszthely felé venni az irányt. Mielőtt útnak indulsz töltsd le a teszthelyek listáját, így be tudod tervezni a 2 naponta ismétlődő tesztelést is, hogy minél kevesebb időt veszíts a nyaralásodból: https://oesterreich-testet.at/#/landingPage

A határon random kérik el az igazolást, mi csináltunk tesztet itthon, de tőlünk nem kérték el, viszont az előző autókból igen.

Tesztelés Ausztriában - Schnell test

Ami jó hír, hogy kinnt Ausztriában ingyenes a teszt, ha hivatalos orvosi centrumba mész, vagy teszt utcában csináltatod meg. Kijelölt gyógyszertárban is megcsinálják, de ott fizetni kell érte. Mi a gyógyszertáras teszteléskor Leoben-ben 20 eurót fizettünk egy tesztért, míg a Liesen orvosi centrumban ingyenes volt.

Az antigén "Schnell test"-hez az orrból vesznek csak mintát és 15 perc alatt meg is van az eredmény, amiről az igazolást elküldik  SMS-ben és kérésedre ki is nyomtatják, ezzel jó vagy 2 napig bárhová. A PCR-teszttel nem nyersz további 1 napot, ha azon gondolkodsz, mert hiába érvényes 3 napig, csupán 24 órán belül jön meg csak az eredmény róla és az igazolás. A Schnell teszt nagyon kényelmes volt, be tudtuk építeni a napi programba. :-) Na de hol kérik ezt, minek ez?

3G ellenőrzés

Ausztriában a legtöbb helyen ki van írva a törvényi hivatkozás, hogy meg kell felelned a 3Gnek. Éttermekben, fürdőkben, hotelben, de még pici hüttékben is elkérhetik. A vendéglátós ugyan megbüntetni nem fog, ha nincs érvényes igazolásod, csak maximum nem engedi, hogy nála egyél, leülj, megszállj stb. Van ahol nem kérik el, csak kiírják, hogy gondolj rá! A vendéglátós egység nem hatóság, viszont ha egy hatósági ellenőrzésen ott találnak igazolás nélkül, akkor komoly pénzbüntetésre lehet számítani. A frekventáltab helyeken tüzetesen átnézték a tesztünket illetve, aki oltott volt közülünk, annak azt is megnézték, hogy mindkét Pfizer oltása megvolt-e. Sok helyen egy regisztrációs űrlapot is kitöltetnek, amin kontakt adatot kell megadni és a tartózkodás időpontját. Ezt kontakt kutatáshoz használják, ha esetleg fertőzés gócpontjává válik az adott hely. Ha esetleg komolyabb szállodában szállsz meg, akkor lehet ott helyben is elvégzik a tesztelést, ez esetben kérdezz rá a szállásadódnál! 

Mi történik, ha covidos leszek Asztriában?

Szerecsére ez elünk nem történt meg. De ha a teszt pozitivitást mutat, akkor azonnal önkéntes karantnba kell vonulni és jelenteni kell a betegséget egy köztponti számon. Egyébként a tesztelő hely is kötelezően lejelenti, így ezt eltusolni nem lehet. Tehát benne van a pakliban a 2 hetes kinti karantén, azt nem tudom, hogy ilyenkor azonnali hatállyal haza lehet-e jönni vagy kinnt a szálláson kell mindenképpen letölteni a karantént.

Kötelező maszk használat

FFP2-es maszk használata kötelező az üzletekben, ezt mindenki be is tartja, vigyetek magatokkal FFP2 maszkokat! 

Öszegezve mi nagyon élveztük kinnt idén is a túrázást, megérte a kis macera, ami egy kis tervezéssel nem volt vészes. Lényegesen kevesebb kint a turista és mindenhol nagyon kedvesen fogadtak. Így tudtunk hódolni a hobbijainknak, bejártuk a Hohentauern csúcsait és hobbi festőként tájképeket is festettünk, képeinket a https://festoklub.hu/ oldalon tekintheted meg hamarosan. A túra pólóinkat a https://polomolo.hu/ -tól kaptuk, amit ezúton is köszönünk nekik! Igaz tömeg rendezvényeken nem voltunk sem nagyvárosban, de nem is ez volt a cél. 

Reméljük, hasznos gyűjtést állítottunk össze és jó utat kívánunk mindenkinek! :-)